Responsabil

Emilia Popescu

Obiective/Rezultate obtinute

Valoare faza (RON)

Modelarea proceselor seismice grupate din zonele seismotectonice ale Romaniei,  in scopul parametrizarii sursei cutremurelor

 

Modelarea proceselor seismice grupate din zonele seismotectonice ale Romaniei,  in scopul parametrizarii sursei cutremurelor

 

Obiectivul fazei: Scopul acestei faze este de a analiza caracteristicile producerii cutremurelor din zonele crustale Campulung-Fagaras si Maramures. In completare se face o sinteza a proprietatilor de scalare pentru parametrii de sursa din toate zonele crustale din Romania pe baza cutremurelor inregistrate  in ultimii 30 de ani. De asemenea, este realizata o baza de date cu parametrii de sursa pentru un set de 117 de cutremure crustale produse in ultimii 10 ani pe teritoriul Romaniei.

 Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei: Pentru realizarea obiectivului fazei au fost selectate formele de unda cu raport semnal/zgomot satisfacator (24 de cutremure pentru secventele de la Campulung-Fagaras si 14 pentru Maramures) care permit aplicarea metodelor relative de analiza: metoda rapoartelor spectrale si deconvolutia cu functii Green empirice. Aplicand formule consacrate pentru calculul marimilor cutremurelor descrise in forma extinsa a fazei, se determina parametrii de sursa in cazul celor 38 de evenimente: momentul seismic, magnitudinea din moment, frecventa de colt, raza sursei, caderea de tensiune, functia de timp a sursei. Cu parametrii astfel obtinuti se  realizeaza relatii de scalare de tip magnitudiune din moment-magnitudine locala, moment seismic-magnitudine, moment seismic-frecventa de colt si moment seismic-cadere de tensiune pe fiecare zona in parte. Pentru o caracterizare exhaustiva a surselor seismice de pe teritoriul Romaniei se realizeaza o sinteza a relatiilor de scalare pentru cutremurele generate in ultimii 30 de ani si se  compara cu relatii obtinute pentru alte regiuni seismice de pe Glob. Pentru indeplinirea in intregime a cerintelor fazei prezente, se prezinta o Anexa cu parametrii de sursa estimati pentru 117 de cutremure crustale inregistrate in ultimii 10 ani care vor fi introdusi in baza de date a INCDFP.

 

Rezumatul fazei:

 Pentru intocmirea rezumatului fazei vom prezenta in prima parte  o sinteza a studiului secventelor din zonele crustale de pe teritoriul Romaniei prin prezentarea relatiilor de scalare ale parametrilor de sursa estimati. Numerele tabelelor, ale ecuatiilor si ale figurilor corespund celor din faza extinsa.

Pentru realizarea in intregime a obiectivelor fazei proiectului se va prezenta si o Anexa cu parametrii de sursa ai cutremurelor crustale produse in Romania in ultima decada. In Anexa sunt prezentati si parametrii de sursa pentru secventele de la Campulung-Fagaras si Maramures din 2015 care au fost analizate in extenso in aceasta faza impreuna cu marimile caracteristice pentru alte 79 de cutremure generate in alte zone crustale ale Romaniei in ultimii 10 ani.

Relatii de scalare sintetizatoare pentru toate zonele crustale din Romania, studiate in ultimii 30 de ani

Consideram ca cele mai potrivite concluzii referitoare la parametrizarea sursei seismice a cutremurelor secventelor crustale din Romania sunt relatiile de scalare dintre marimile fizice ce caracterizeaza procesul din focarul seismic pentru regiunile seismic active identificate.

 

Citeste mai mult……

Termen predare:

30.05.2018